Hutně a chutně 8/1998

Číslo

Pod názvem „Šiřitel pozitivních zpráv“ přináší Rozhlas 20/98 rozhovor s Petrem Oslzlým. Jako příklad zprávy, vnášející pozitivní impulsy do naší společnosti, uvádí brněnský divadelník i ohlas hornodubenecké Parrésie.

Mezi povinnou školní četbu v Izraeli patří i tři knihy českého spisovatele Viktora Fischla (m.j. Dvorní šašci).

Nico ter Linden (jehož kázání jste mohli číst v Protestantu 5/98) se podílel na ekumenických oddavcích nizozemského prince Mauritse (reformovaného vyznání) s katoličkou Marilene van der Broekovou. Příznačné je, že odmítavou kritiku z úst jednoho konzervativního ř.k. kardinála vydává český redaktor za názor „nizozemské katolické církve“ a následující výměnu názorů na tuto ekumenickou bohoslužbu nedokáže nazvat jinak než „slovní náboženská válka“. (LN 3. 6. 98)

Nezdá se, že by římskokatolická církev u nás byla již v tom stadiu, kdy by si musela dávat pozor na zbytnělou demokratickou kostru ve vlastním organismu“, píše v závěru článku Demokracie v římskokatolické církvi? v Proglasu 4/98 Jiří Hanuš. Upozorňuje v něm na mylnost názorů, že (ř.k.) církev není a nemůže být demokratickou institucí, a především zdůrazňuje, že budovat demokraticky církev je potřeba zezdola – počínaje životem jednotlivých farností (neboli, jak J. Hanuš vědomě říká, obcí).

Letos si italští evangelíci (a židé) připomněli 150. výročí tolerance (17. 2. 1848, patent krále Karla Alberta) za účasti italského prezidenta L. Scalfara. Nezapomnělo se ani na přehlídku valdenského divadla, které má již svou tradici.

Další etapa soudního sporu o vydání jarovského sborového domu (viz Protestant 4/98) dopadla v neprospěch sboru. Soudce Čestmír Slaný vidí rozhodnutí po právní stránce bez závad, připouští nicméně, že je „v rozporu s dobrými mravy.“ Příští dějství se bude odehrávat před Nejvyšším soudem.

Celkem 9 různých metafor a významových souvislostí (včetně příslušných aplikací) Ježíšova slova „vy jste sůl země“ najdeme v kázání Svatopluka Karáska otištěném ve Zpravodaji Diakonie 3–4/98. Přesto však: „Zdali v životě solíme, to se holt v životě nedovíme.“

T.