Hutně a chutně 8/1994

Číslo

Československá církev husitská zůstala u svého názvu i po rozpadu Československa. Podle vyjádření generálního vikáře Jana Hradila má tato církev mezi občany Slovenské republiky 609 členů, z nichž asi 500 se aktivně podílí na životě církve. „Máme však za to, že všech našich věřících je přibližně 2600,“ řekl Jan Hradil. V Bratislavě se konají husitské bohoslužby v aule evangelické teologické fakulty, aktivní obec je také v Košicích, kde se začaly přípravy pro výstavbu nového kostela, který by měl sloužit společně husitům a pravoslavným.

O Středisku křesťanské pomoci, zařízení Diakonie ČCE, přinesly v sobotu 17. září reportáž Lidové noviny. O třech pracovištích (Šatník, Klimentská 18, Domovinka, Korunní 60 a SOS centrum, Jungmannova 9) i lidech, kteří je navštěvují, hovořila vedoucí Střediska, evangelická farářka Jindřiška Krpálková. Podle článku je SOS centrum jediné pracoviště v Praze, kde se praktikuje pastorální psychoterapie (před nedávnem o této formě práce psal do Protestanta Ivan Ryšavý).

Prezident Václav Havel se účastnil oslav 570. výročí smrti Jana Žižky v Přibyslavi. V projevu, kde poukázal na to, že naše historie byla v éře komunismu častým předmětem ideologického zkreslování a účelových výkladů, mj. řekl: „Neobyčejně oblíbeným objektem komunistického výkladu a účelového zkreslování bylo i husitství, kterému byl – v duchu marxistického pojetí dějin – přičítán především význam sociálněrevoluční, zatímco jeho smysl náboženskoreformní byl vydáván za pouhý vnější pláštík jeho sociálních cílů… Husitství bylo vydáváno málem za první krok našeho národa k šťastnému životu v socialismu.“ – Cituji z regionálních novin Jihlavské listy, které bohužel neuvádějí, zda se pan prezident zabýval pozitivním odkazem husitství. Je přitom s podivem, že Lidové noviny, které si dříve kladly za čest otiskovat Havlovy projevy, informovaly tentokrát pouze o besedě s občany a Žižkovy oslavy ani slovem nezmínily.

„I konzervativní politika vychází z morálky protestantské etiky, jak ji ostatně permanentně připomíná konzervativní autorita Margaret Thatcherová. V rétorice našich konzervativních politiků se však slova o morálce ozývají zřídkakdy. Bohužel často s nepochopením podstaty věci,“ napsali novináři Jiří Hanák a Jaroslav Veis.

Podle průzkumu návštěvnosti bohoslužeb v jednotlivých farnostech, který se konal v březnu, účastní se za neděli římskokatolických mší 477.239 lidí, tj. 4,53 % z celkového počtu obyvatel České republiky. Bylo by jistě zajímavé vědět, kolik je to procent z členstva, a neméně zajímavé by bylo vědět, jak tato čísla vypadají v ČCE.