Hutně a chutně 7/2011

Číslo

„Dnešní protestantská církev je komedie. Kněží v džínách pochodující pro podporu Palestiny a kostely, které vypadají jako malá obchodní mola. Jsem podpůrce nepřímé kolektivní konverze protestantů zpět ke katolické církvi.“ (A. B. Breivik)

Plácáním o mystice zla přešli pravicoví fundamentalisté na chytrou taktiku. Zdůrazněním iracionality a nevyslovitelnosti přesouvají zcela racionální motiv politického teroru do oblasti iracionální rétoriky nabité náboženským sentimentem, popřípadě i samotnou apokalyptikou. A při tak hrůzném činu se musí otřást každý. I přestaňme myslet, pokud tuto činnost vůbec kdy provozujeme, alebrž začněme plakat, modlit se, postit a bičovat. Jeden pán z Nazareta by na to asi řekl, že tamto je třeba činit a toto nezanedbávat. (V. Umlauf)

Co to znamená uvažovat biblicky? Znamená to věnovat pozornost exegetickým detailům, nebo širší perspektivě Písma? … Ano. (K. J.Vanhoozer, přednáška na Wheaton College)

Existuje jedno dobré rčení o těch, kteří zapomínají na historii. Nepamatuji si ho, ale vím, že bylo dobré. (S. Colbert)

„Nehodlám svým žákům vnucovat svůj pohled na skupinu bratří Mašínů a ani na skupinu Černý lev 777. Chci vést žáky k tomu, aby si na základě faktů o obou odbojových skupinách vytvořili svůj vlastní názor, který dokáží následně obhájit v debatě bez toho, aby svého oponenta považovali přinejmenším za blba.“ (Zdeněk Brom, učitel základní školy ve Vodňaněch)

b.

Kniha Přísloví sice praví „Výborné jméno je nad hojné bohatství, lepší než stříbro a zlato je přízeň,“ ale EMAN ještě nemá takové jméno, aby zvládl vydávat Protestant bez placení předplatného. Milí nezaplativší čtenáři, již svou platbu na rok 2011 neodkládejte. Nemusíte svou přízeň projevit stříbrem neb zlatem (Př 22,1), stačí zaplatit řádné předplatné Kč 120,– či sponzorské Kč 220,–. Zašlete je na účet 670100-2203961759/6210. Jako variabilní symbol užijte sedmimístné číslo, které najdete na Vašem adresním štítku (spolu s upozorněním pro neplatiče).

T.