Hutně a chutně 7/2002

Číslo

Pod titulkem „Ze čtyřsetkilogramového vola zbyly v Trocnově jen kosti“ přinesly Táborské listy obrázek z oslav výročí upálení Mistra Jana Husa.

„Tragickým případem jsou nové sakrální stavby. Většinou jsou syntézou absolutního nevkusu a rádoby módních dynamických křivek,“ stěžuje si v článku Jak se v Čechách staví architekt Zdeněk Lukeš. Jako jednu z mála výjimek uvádí dostavbu sborového domu v Praze Kobylisích (Respekt 23/02)

30 let trvání letos slaví švýcarský časopis G2W (Glaube in der 2. Welt), který mapoval situaci církví za komunistické nadvlády, přinášel informace o pronásledovaných křesťanech, publikoval články a studie umlčených teologů a v posledních letech pozorně sleduje problémy církví v postkomunistických zemích. Třicetiletí bilancuje č. 7/8 2002 (viz též www.kirchen.ch/g2w)

„Povodeň… můžeme vzít jako příležitost k prověření svých schopností. Každá taková zkouška, v níž jako společnost dokážeme obstát, se ostatně může stát pevnější příčinou národní hrdosti než výkony sportovců,“ napadá Jakuba Patočku v LtN 34. Pozornost obrací i k obnově zádržné schopnosti české krajiny: „…začala by konečně překonávat Únor 48 a přivracet se k podobě, kterou opěvuje hymna… Nebude-li voda zurčet betonovými koryty, nýbrž po lučinách, záplavy se zmírní…“ Podrobně se tématu věnuje Ondřej D. Simon v článku Povodně: krajina a lidé.

V Širokém Dole proběhne 22. a 23. září podzimní Libštát