Hutně a chutně 7/2001

Číslo

Manifest Cultural Village of Europe (Kulturní vesnice Evropy), který vznikl v nizozemském Wijk aan Zee, otisklo srpnové číslo žďárského regionálního věstníku Novinky. Hnutí, spojující jedenáct evropských venkovských obcí, usiluje o to „poukázat, že Evropu netvoří pouze města, stejně tak je tvořena vesnicemi“. Letošní festival se koná v Bystrém 31. 8–2. 9.

„Polička je přívětivé, úhledné a kulturní město. Kdyby však člověk soudil o tamějších politických poměrech na základě jejích Novinek, musel by dojít k závěru, že tam vládne samoděržaví,“ napsal v LtN 35 redaktor Václav Burian, neboť na první straně Poličských novinek č. 8 napočítal 4 texty tamějšího starosty, a v pátém byl citován jeho projev při slavnostním otevírání veřejných záchodků.

Když se mi může líbit pěkná písnička nějakýho bluesmana o chlastu, ženskejch a cigárech, ač jsem nekuřák,… proč bych se měl osypávat, když zpěvačka (a jaká), otřískaná letitým harcováním po zábavách, začne o Pánu Ježíši, kterej pro ni teď znamená asi ještě víc, než pro toho prvně jmenovaného Jack Daniels, zastal se produkce skupiny Eliata v úvodníku časopisu jimramovského festivalu Otevřeno 2001 č. 2 Strejček Tom (Lavický).

…tu tam si myslím, že máte k rozmáchlému gestu také sklon, a tak jsem Vás chtěl upozornit na to, že žijete po Havlíčkovi a že je třeba tu lajnu pozitivní a zákonné opozice držet promyšleněji. Jen, prosím Vás, nikdy a nikde nic neodvolávejte, psal Jan Šimsa 22. 9. 1967 Ludvíku Vaculíkovi. Ukázku z korespondence, která začala v lednu 1967 a jejíž vydání připravuje Václav Burian, přinesly LtN č. 30.

Portrét Františka Kriegla přinesly LN 28. 8. Martin Groman zdůrazňuje poctivost jeho politických kroků – vzal vážně funkci Národního shromáždění, intenzivně se snažil sloužit voličům. Ač nepatřil k radikálnímu křídlu reformistů, odmítl jako jediný podepsat v Moskvě protokoly – s tím, že mimo legální parlamentní proceduru nemají politici mandát rozhodnout.

Tady dosud nevyšla solidní analýza normalizace! …Jestliže něčemu česká společnost nerozumí, pak je to její vlastní chování v posledních dvaceti letech před revolucí – říká v rozhovoru v LtN 31 Václav Žák.

Od každého si beru, co je dobré, a k ničemu se nehlásím, říká předsedkyně Unie svobody Hana Marvanová o své náboženské orientaci v článku Každý je kosmický hrdina, (Respekt č. 33) jehož podtitul informuje Polovina národa hledá radu a pomoc astrologů.

Kdo si představuje církev jako nějaký zbožný pneuservis, je rozčarován. Víra opravdu nemůže slíbit věčný salám, štěstí, zdraví, spokojenost, úspěch atd. – a co jiného od toho Ježíška člověk chce? odpovídá v Respektu č. 33 Michal Plzák. Křesťanská víra má podle něj své dny před sebou. Už dnes se jí jako menšinovému stylu života daří lépe než dříve.