Hutně a chutně 6/2012

Číslo

Senátor KDU ČSL Petr Šilar podal trestní oznámení na vedení Lesů ČR. Důvodem je nehospodárný přístup státního kolosu k privátním subdodavatelům, předražené IT a směna lukrativních pozemků. (Deník Referendum 18. 6.) Čtenáři evangelického tisku ho znají jako evangelíka aktivního i jinak.

„Nedůvěra ve stát, klientelistický kapitalismus, nekompetentní správa země, nedostatek vize, mladá elita, jež se vyhýbá politickým stranám. … prioritou by nemělo být prosté snižování státních výdajů, ale vytvoření efektivních státních institucí, schopných řešit komplikované výzvy dneška.“ Pokud vám tento výčet problémů připomíná cosi blízkého, vězte, že jste prázdniny nezačali v Česku, ale v Řecku. Tomáš Lindner se v komentáři Řecký příběh (Respekt 25) pokusil o odlišné ponaučení z řecké krize. Neleží „ve výzvách k rozpočtové disciplíně, již v minulé volební kampani s odkazem na ‚řeckou cestu‘ propagovala česká pravice a která vychází ze zjednodušené interpretace tamní krize“, nýbrž jinde: „Mladá vzdělaná elita by se neměla bát korupčního prostředí a vstupu do politických institucí. Jinak jí tak jako mladým Řekům hrozí, že bude nést tvrdé následky krátkozrakých rozhodnutí průměrných lidí, kteří mají moc řídit zemi.“

Členkám Pussy Riot (Pt 5/12) prodloužili vazbu, ale ruští hudebníci, solidární s protesty proti zfalšovaným volbám a politickými vězni, sestavili tzv. Bílé album, které je možné si zdarma stáhnout na Internetu.

t.