Hutně a chutně 6/2003

Číslo

Nekrolog Augustina Navrátila, katolického občanského aktivisty, napsal do LtN 22 Petr Pospíchal. Navrátilovu petici z r. 1988 „Podněty katolíků k řešení situace věřících občanů“ podepsalo přes 600 000 lidí. Jeden ze spoluorganizátorů po příjezdu z Prahy tehdy hlásil: „Petr Uhl Navrátilově petici požehnal a otec kardinál ji také schválil.“ Pospíchal uzavírá: „Moravský venkov zřejmě neměl v posledním půlstoletí monumentálnější osobnost než skromného a tvrdohlavého A. Navrátila.“ Zemřel 2. května ve věku 74 let.

„Česká židovská vrstva byla tím, co Československo pojilo víc než cokoli jiného. Češi tady tak nějak byli, patřili sem, budovali stát, o kterém předtím generace snili – zatímco Židé se pro to vědomou volbou museli rozhodnout. … jejich rozhodování mělo věcnou stránku – pochopili, že se jim to vyplatí. Ale mělo i stránku velmi idealistickou: optovali pro Masaryka, vítěze hilsneriády, pro demokratický stát, ve kterém se cítili v bezpečí,“ říká historik P. Kosatík v rozhovoru Nepohodlná témata vystrkujeme na mráz (Rozhlas 17/2003)

Mezi nejprodávanějšími tituly v Čechách se v kategorii naučné literatury ocitl na třetím místě Dodatek k Evangelickému zpěvníku (anketa LN Top 3×3 knihy, LN 30. 5.)

Jimramovský festival Otevřeno proběhne letos 22.–24. 8.