Hutně a chutně 5/2001

Číslo

Neskákejte z mostu je název otevřeného dopisu, kterým se Miloš Rejchrt obrátil na někdejšího cenzora písňových textů a nynějšího poslance ČSSD Miloslava Kučeru st.: …Připouštíte, že jste „…napomáhal svou činností tehdejšímu režimu“. Zároveň však trváte na tom, že se nemáte zač stydět, neboť „by se muselo stydět devadesát procent národa.“ Váš pokus rozpustit vlastní osobní odpovědnost v paušálním obvinění většiny národa odmítáme. Procento těch, kteří tehdy napomáhali totalitnímu režimu tím, že rozhodovali o písních, textech, o životě druhých lidí vůbec, bylo nepatrné. Vysoké procento bylo těch, kdo z těchto ochotných napomahačů měli strach. Jak plyne z Vaší sebeobhajoby, jejich obavy byly důvodné. „A mám udělat co? Skočit z mostu?“ ptáte se v MF Dnes z 22. 3. 2001. Navrhujeme Vám jiné řešení, méně okázalé, netragické a demokracii v této zemi prospěšné: Odstupte z funkce poslance Parlamentu České republiky! Chcete-li k dopisu připojit svůj podpis, redakce Vám ho zašle.

K obratu snad konečně došlo ve vleklém soudním sporu, který o svůj sborový dům vede sbor ČCE v PrazeJarově. 24. 4. vyhrál stání u Obvodního soudu pro Prahu 3 a i když kauza zřejmě půjde k Městskému soudu, vnímají jarovští toto rozhodnutí jako zásadní průlom. Zájemci o věc sledujte http://jarov.zizkov.cz.

Byl to především Zvěřina, kdo má zásluhu na podivuhodné proměně kardinála Tomáška z přeopatrného hierarchy, který se ještě v r. 1977 distancoval od signatářů Charty, v mezinárodně uznávaný symbol duchovního odporu českého národa…“ napsal Tomáš Halík ve zvěřinovském medailonu LN nadepsaném Nedonutí nás, abychom je nenáviděli. (LN 17. 4.)

Rozsáhlým článkem zareagoval Václav Klaus na dokument Pokoj a dobro. Měl by podle něj být „námi všemi brán dostatečně vážně“, neboť je to dokument „rozsáhlý a pečlivě strukturovaný.“ (‚Pokoj a dobro‘ a česká transformace, LN 31. 3.) O týden později mu ve stejném listě podobně vyváženým tónem odpověděl profesor sociální etiky ETF UK Jakub S. Trojan, jeden ze spoluautorů dokumentu.

Cenu Františka Kriegla za rok 2000 obdrželi Stanislav Milota a Miloš Rejchrt.

Nezredigované záznamy pondělních přednášek faráře Milana Mrázka z 80. let ve formátu mp3 na třech CD můžete objednat u emana.