Hutně a chutně 4/2016

Číslo

„S úzkostí v srdci jsme sledovaly průvod, který v sobotu 2. dubna prošel Prahou,“ píší signatářky dopisu organizátorům Národního pochodu pro život 2016„Zaráží nás, že jednou z podporujících organizací této události bylo občanské sdružení D.O.S.T., jehož manifest podepsal vedle vedoucích představitelů Hnutí pro život také například představitel Národní demokracie Adam B. Bartoš, jenž je znám pro své antisemitistické a rasistické názory … Ve chvíli, kdy české vlajky vlají na demonstracích, kde lidé … otevřeně vyzývají k usmrcování migrujících a těch, kteří je podporují, je na místě zamyslet se nad tím, zda také Pochod pro život nepřispívá k utužování radikálních národně-vlasteneckých projevů, jež mají daleko k toleranci a křesťanské lásce. … Rády bychom podpořily názorovou pluralitu uvnitř křesťanských církví a otevřely diskuzi o roli církve v současné společnosti, která by podle nás měla jít spíše cestou solidarity a křesťanské lásky než podporou nacionalismu a netolerance.

„Jan Šimsa byl vskutku velký diskutér. Nejen v tom, jak se uměl rozohnit, ale i v respektu k partnerům v diskusi. …uměl vést diskusi i s člověkem z úplně jiného ideového spektra a upřímně se snažil ho v diskusi neshazovat ani nebudovat nějaké osobní animozity. Na mnoho lidí v Čechách to působilo jak tornádo v Polabí, ale pokud měl člověk skutečně zájem o rozhovor a vzájemné vyjasňování, pak byl Šimsa tím vždy tím pravým a připraveným. A i když jste se s ním nedohodli, neznamenalo to nepřátelství, ale spíš naopak. A pokud teď s Někým diskutuje, pak zřejmě o tom, jak to mohli nechat dojít takhle daleko. Asi si to užívá, ale nám bude chybět.“ (T. Tožička v komentáři k článku Lehko jim, těžko nám, v němž se L. Jelínek ohlíží za spolutvůrcem německého sjednocení Hans-Dietrichem Genscherem a farářem Janem Šimsou)

Pražské Autonomní centrum Klinika dostalo letošní cenu F. Kriegla. Slavnostní předávání probíhá v rezidenci pražského primátora. Redakce doufá, že tomu tak bude i letos a bude přítomna i starostka Prahy 3.