Hutně a chutně 3/2011

Číslo

V belgické Lovani kázal na sklonku zimy pan farář na text: „Vy jste sůl země; jestliže však sůl pozbyde chuti, čím bude osolena? K ničemu již není, než aby se vyhodila ven a lidé po ní šlapali.“ Přitom se ptal dětí, k čemu je sůl nejvíc třeba. Malí Belgičané se jednomyslně shodli, že sůl je nejdůležitější jako posyp chodníku, protože se pak po tom dobře šlape.

Pojem „fašizace“ neoznačuje politický systém, ale hodnotové proměny, které fašismus umožňují. … Hesla jako „život je boj, slabší podléhá“, nebo „bezdomovci jsou si vinni svým osudem“, „cikáni si jezdí svými mercedesy pro sociální dávky“ nebo i některé postoje k cizím dělníkům jsou příznaky normalizace nerovnosti životních šancí. …Mezi škálu hodnot, která připravuje fašizaci, patří třeba nekritické uctívání autorit, idealizace hodnot vlastní referenční skupiny, agresivní vylučování kritiků konvenčních hodnot ze společnosti, anti-intraception, což je slovo, které označuje přibližně „pohrdání intelektuály“, preference stereotypů, orientace na dichotomii moc-slabost, nenávist k „pravdoláskařům“, cynické pojetí společenských vztahů… (Václav Bělohradský v rozhovoru v Novém Prostoru 369). Kdo chce poslední várku konkrétních dokladů, ať si přečte předpremiérové reakce na Havlovo Odcházení.

„Vždycky jsem si myslel, že ženy mohou být nejvýš učitelkami nebo lékařkami, a teď najednou vidím, že dovedou totéž, co my,“ vyjádřil se jeden z mladých egyptských demonstrantů na náměstí Tahrír. „Egyptská revoluce dostala svou výraznou ženskou tvář a boj proti korupčnímu režim prezidenta Mubaraka, výprodeji země a omezování lidských práv se stal i manifestem za změnu tradičního vztahu mezi mužem a ženou. Zvyknout si na to museli především egyptští muži, ale i ti rychle pochopili, že bez účasti žen by revoluce byla o polovinu slabší.“ (Alena Wagnerová v Týdeníku Rozhlas č. 12)  

Státní hymna se rozezněla pražským nákupním centrem Palladium. Nebyl to ovšem marketingový tah, ale happening stovky lidí, kteří se tu 7. 3. sešli, aby připomněli, že právě v těchto místech napsal Josef Kajetán Tyl píseň Kde domov můj? Otazník nad domovem je na místě: song zazněl v historické budově upravené pro obchodní účely tak důkladně, až z ní zbyla pouze fasáda. Než ochranka zavolala policii, přezpívali účastníci všechny sloky. K akci se svolali přes Facebook.

Od března najdete na Facebooku i Protestant.