Hutně a chutně 3/2009

Číslo

Reportáž o spanilých jízdách za českými evangelickými krajany na Ukrajině, v Rumunsku, Chorvatsku, Srbsku a Polsku, které koná potulný kazatel ČCE Petr Brodský, přinesl Týdeník Rozhlas č. 14. Nedostalo se už však na jeho vikářování na legendární Hvozdnici, v Libštátě, Hrubé Vrbce a Horních Dubenkách.

„Zamlada jsem ještě potkal ‚velkopátečníky‘, tedy evangelíky, kteří chodili do kostela jen jednou ročně. Na Velký Pátek si vzali dovolenou a přišli pěkně na dopolední bohoslužby. Na Vysočině takhle chodili i komunisti. Jestli nám teď odhlasují na Velký Pátek svátek, odjedou všichni na kanáry nebo na chalupu a ráno ani večer nepřijde do kostela ani noha,“ zdůvodnil Ezediáš Pumlan, proč je proti iniciativě za uzákonění svátku Velkého pátku. Ivan Štampach souhlasí.

„V posledních týdnech – po zveřejnění záměrů silničářů vykácet na 9 000 stromů v alejích po celé republice – narůstá počet podepsaných každý den o několik set,“ sdělují na webu Arniky organizátoři petice „Zachraňme stromy!“ http://www.arnika.org/petice/?x=2130094 Podepsaných už je víc než ohrožených stromů a jejich spektrum odráží i sestava petičního výboru. Kde jinde byste našli pohromadě např. Hanu Hegerovou, Ludvíka Vaculíka, Leo Pavláta a Přemka Podlahu?

Podle sdělení, jimiž SR ČCE bombarduje církev, byl dopaden defraudant V.P., který si během ledna ukradl deset milionů, a v jeho igelitkách bylo zajištěno 6 380 tisíc. Více než 2 miliony se dají očekávat po vypořádání právních náležitostí. Z pekla štěstí nebo strážné oko nespí ani nedřímá?

Ve vinici se toho v únoru moc dělat nedá, přesto jsem vyrazil: Stříhat (odstraňování letorostů, nepotřebných, tj. skoro všech!). Před rokem v teple a jen v košili, letos pro změnu nad kolena ve sněhu! Nazul jsem v búdě staré boty, stříhám burgundu modrú a myslím na to, aby rány brzkým řezem zbytečně nevymrzly, a zatím mně zmrzly palce na nohách tak, že je vůbec necítím! Zapomenutý pocit ze zimního dětství; kolikrát jsem se z tadyma vracel a doma cpal zmrzlé necitlivé prsty mezi články radiátoru… A teď mám z těch zmrzlých palců takovú radost až k vytržení! Skrzevá ty slupky všeho „super“, co si pořizujeme, izolujeme se. Mravenčení rozmrzajících palců – to je rozhovor s Bohem! Z tepla domova Marek.