Hutně a chutně 3/2007

Číslo

Evangelický sbor v Bohuslavicích nad Metují končí, fara se prodá, kostel prý za symbolickou jednu korunu dostane obec. Asi to čeká i několik dalších kostelů. Tím větší váhy nabývá starost o to, aby se v bývalém kostele neuchytil nějaký hampejz nebo diskotéka, proti čemuž brání staroměstský kostel sv. Michala hrstka dobrovolníků (viz Pt 1/07). Současný vlastník hodlá budovu tohoto kostela propojit se sousedními domy a vytvořit ucelený obchodně-administrativní komplex s arkádovým prodejem. Proti brutálním záměrům proběhne 15. března již 9. protestní shromáždění. (http://svatymichael.cz)

Jako zabít ptáčka Harper Leeové se podle výzkumu pro BBC „Bez které knihy se v životě neobejdete?“ umístil na pátém místě hned za Harry Potterem. Pro nezasvěcené: Jde o román, jenž líčí poměry na americkém Jihu 30. let a perspektivou dětských her, údivu a objevování světa dospělých odkrývá jak smysl spravedlnosti a solidarity, tak přetvářku rasismu a maloměstského protestantství. Jen půl procenta pozadu zůstala bible. A pak že to se světem jde z kopce…

„To jsou germanismy?“ ptal se kdosi na redakční radě, když v textu narazil na „zvratná“ substantiva „procházení se“ a „uvědomění si“. „Ne. Z téhle infekce nemůžeme vinit Germány ani jiný cizí vliv, jen svou lenost zabývat se slovesem. Pomalu čekám, kdy se v obrazárně objeví Narození se Páně nebo Klanění se králů,“ odpověděla přítomná germanistka.