Hutně a chutně 3/1996

Číslo

Skutečně účinná může být evangelická práce mezi Romy pouze tehdy, budou-li mezi evangelickými přáteli Romů desítky vysokoškolsky vzdělaných profesionálů, především odborně zdatných učitelů romských dětí. Takové učitele by měly k romským sousedům vyslat právě ty církve, které se hlásí k dědictví Komenského, píše na závěr článku v Kostnických jiskrách 7/96 „Evangelický dluh Romům narůstá“ Jan Dus.

V témže čísle projevuje svoje rozpaky nad ekumenismem především v pojetí Aliančního týdnu modliteb Pavel Otter: ... „ani modlitba není samozřejmým ekumenickým pojítkem… alianční spiritualita poněkud nešetrně nabízí vlastní model nám, kteří se zúčastňujeme spíše z jakési ekumenické solidarity než z motivů nám bytostně vlastních.“

Dopis SR ČCE, vyjadřující znepokojení nad nekritickou otevřeností evropských institucí k Rusku v době zločinů ruské armády v Čečně, zaslal Spolek evangelických kazatelů. Úspěch, který jste zaznamenali s Vaším memorandem k německo-českým vztahům, by Vás měl povzbudit k tomu, abyste se pokusili vypracovat podobně zásadový, přitom však aktuální dokument k širšímu problému postkomunistické, nacionalismem a zbytky komunismu ohrožené Evropy, kterým byste oslovili především ekumenická gremia, píší evangeličtí kazatelé na závěr.

Stanice Vltava vysílala v týdnu od 19. do 23. února předpolední útěšná čtení z církevních otců podle knihy Jany Nechutové Úděl a útěcha. Případným zájemcům připomínáme, že nakladatelství EMAN tuto knihu komukoli zasílá neprodleně.

Kázání mladého františkána diakona Jana Krstitela Balazsa na vlnách Slovenského rozhlasu, v němž se ostře a konkrétně postavil proti politickým poměrům na Slovensku, rozbouřil hladinu mezi představiteli církevními i politickými. Noviny SME přivítaly kázání s nadšením, programová rada Slovenského rozhlasu se naopak od něj distancovala: Programová rada SRo i členovia odbornej redakcie náboženského vysilania sa však nechcú a nemôžu stotožniť s obsahom nedelnajšej homilie, pretože podobné politikarčenie nepatri do vysielania verejnoprávnej inštitúcie. Arcibiskup Ján Sokol vyjádřil přesvědčení, že tento mladý diakon… vstupi do seba, uvedomí si, že posláním je zjednocovať, vytvárať prostredie lásky, porozumenia vzajomnej úcty, a nie rozdelovať, búrať a situáciu, ktorá aj tak nie je ružová, eště viac dramatizovať. Předseda Konferencie biskupov Slovenska R. Baláž však řekl: Bola by bieda, keby cirkev mlčala. V tejto dobe nesmie. Na mítinku HZDS 1. února se k problematice vyslovil i premiér Mečiar: Ludia, ktorí veria, by sa nemali zriekať viery len preto, že dočasne viacerých kňazov a možno sem-tam aj nejakého otca biskupa zneužíva Čarnogurský na svoje politické ciele. Nie je možné, aby sa robila politická agitácia v kostoloch!

T.+ P.