Hutně a chutně 2/2003

Číslo

Š. Hájek, M. Plzák – M. Rejchrt, O něco svobodnější.

Kalich, Praha 2002

„Žijte, přátelé, ve vzájemném rozhovoru, neštěpte se v nepodstatných věcech, naslouchejte ostatním, a tak objevujte v potřebné pokoře a v žízni po spravedlnosti smysl svého života i smysl všeho kosmického dění“ – tak formuloval odkaz filosofa Milana Machovce († 15. 1. 2003) Milan Balabán (ET-KJ 6/2003).

V Knihovničce LtN č. 6 se recenzentka Dagmar Blumenfeldová vyjadřuje m. j. i k rozhovorům Š. Hájka a M. Plzáka s Milošem Rejchrtem O něco svobodnější a sborníku drobnějších textů Milana Balabána Kvete-li vinný kmen.

Na ČT 2 nyní můžete vždy v pondělí a čtvrtek sledovat seriál Samizdat. V rámci pořadu o edici Petlice řekl vydavatel její moravské pobočky Jiří Müller, že hlavním přínosem jeho vydavatelství byla publikace prací Boženy Komárkové.

9.–12. února proběhla v Malé aule Karolina mezinárodní konference „Emanuel Rádl – vědec a filosof“ u příležitosti 60 výročí úmrtí a 130. výročí narození. Jednotlivé dny byly rozděleny do hodnocení E. Rádla jako biologa, filosofa a politického a náboženského myslitele. Celkem zaznělo 48 příspěvků, nejvzdálenější referent přijel až ze Saõ Paola.

Jarní Libštát proběhne 30.–31. března v Mladé Boleslavi. V neděli v 21.00 začneme rozhovorem na téma „Diaspora jako výzva“. V pondělí bude kázat Pavel Rejchrt.