Hutně a chutně 2/2001

Číslo

Milosti pro 21. století se jmenuje první ze série tří článků v LtN č. 3, v nichž se Jana Chalupová, Luboš Dobrovský a Jiří Vančura věnují obecnějším souvislostem prezidentských milostí i dvěma konkrétním případům z poslední doby. „Nedůvěra v institut milosti je znamením slabosti politiků i veřejnosti. Jen silný člověk – který zná své přednosti i slabosti – může být milosrdný k druhým.“

„V těchto těžkých dnech vyprošujeme Vašemu manželovi i Vám sílu od Boha. Útrapami, zakoušenými ve věznici Castrova totalitního režimu, připomíná … světové veřejnosti, že kubánský lid stále ještě trpí útiskem … a zasluhuje … solidaritu a účinnou morální podporu…“ čteme mj. v dopise paní Lucii Pilipové, který schválila valná hromada SpEKu 25. 1. t.r. Podobný dopis byl odeslán i bratru Jana Bubeníka.

Variantu postoj „raba“ nebo postoj „svobodného občana“ shledává Erazim Kohák v nedávných diskusích, zda demokracie stojí na bezvýhradném respektu k zákonu nebo na svobodné odpovědnosti (Ve jménu zákona, LtN č. 2).

Vydavatel Protestanta děkuje všem, kdo už uhradili letošní předplatné (120,– za kus, od 3 ks výše po 90,–). Z technických důvodů nebylo možné touže složenkou urgovat i dluhy za minulá léta. K jejich úhradě můžete užít některou ze složenek již zaslaných.

Libštát se bude konat 22.–23. 4. v Heršpicích. Reflexi armádního působení podá Václav Hurt, o lidských právech promluví Jiří Hanuš.