Hutně a chutně 1/2012

Číslo

16. ledna byl spuštěn webový portál http://janpalach.cz/. Zájemci tu najdou informace o Palachově životě a činu, historické dokumenty, tehdejší i pozdější interpretace jeho významu a fotografické i filmové záznamy.

Pozoruhodně zareagoval ministr školství Josef Dobeš na informační shromáždění Akademické obce UK ve čtvrtek 19. ledna, jehož úkolem bylo především referovat o věcných záměrech dvou zákonů o vysokém školství, které ministerstvo školství vypracovalo. Akademická obec se tady takřka jednomyslně shodla, že tyto věcné záměry jsou nekvalitní a nebezpečné. Ještě nebezpečnější jsou ale zřejmě představy ministra Dobeše, který na základě toho, že akademická obec udělala věc, na kterou má zcela samozřejmé a nezadatelné právo, osočil rektora Václava Hampla z toho, že podněcuje studenty k sociálním nepokojům, a následně si jej pozval na kobereček s tím, že od něj „očekává vysvětlení“. Pan Dobeš si pravděpodobně neuvědomil, že zákony, které připravuje jeho ministerstvo, ještě neplatí, a akademické obce ani rektoři tudíž nemají povinnost žádat jej v takových situacích o dovolení, ani se mu zodpovídat. Poskytl nicméně docela hezkou ilustraci, k čemu věcné záměry těchto zákonů směřují.

„Otázka zněla: Utopili vojáci majora Borovičku zvaného Malinkatej ďábel v nádrži na kuchyňský odpad záměrně, nebo to byla nešťastná náhoda? Autorova odpověď pravila, že to byla nešťastná náhoda a film celou věc příliš zvulgarizoval. Neboť Danny, ač komunisty neměl rád, by nikdy žádnému člověku neublížil…“ – cituje odpověď Josefa Škvoreckého Tomáš Koloc v závěru své připomínky Příběh neúspěšného saxofonisty (Kulturní noviny 16. 1. 2012). Jako „snad nejhlubší Škvoreckého text o tom, že kdo skutečně následuje Boha, toho na zemi musejí ukřižovat,“ připomíná jeho předlohu k filmu Farářův konec.