Hutně a chutně 1/2010

Číslo

Internetový vyhledávač Google ohlásil svůj odchod z Číny. Veřejně udaným důvodem je neochota dále se podílet na cenzuře a útoky čínských hackerů na emailové schránky obhájců lidských práv. Pragmatickým důvodem jsou zřejmě nízké zisky. Každopádně tento krok povzbudil u Číňanů chuť veřejně deklarovat touhu po svobodě informací. Mluvčí čínské vlády naopak vyzval USA, aby „přestaly zneužívat takzvanou svobodu internetu k nepodloženému obviňování Číny.“ Sousloví „takzvaná svoboda“ (ať už svědomí, projevu, slova či internetu) si zapamatujme: je přesně tím šiboletem, který prozrazuje zastánce zájmů autoritativních režimů nebo kolaborujících ekonomických činitelů ze svobodného světa.

„Těch pár jasných slov totiž stačilo k poznání, že celý ten pracně budovaný systém spojující mocné a bohaté hráče je ve svobodné společnosti nepřemožitelný jen zdánlivě. Ve skutečnosti se může svalit každou chvíli – je totiž protizákonný a závisí pouze na ochotě lidí chovat se zbaběle, neférově a zločinecky.“ (komentář J. Spurného k prohlášení šéfa Unicornu, že tendr Českého statistického úřadu byl ušit na míru pro Hewlett‑Packard, Respekt 17. 1.)

Lékařka Eva Havrdová, která pečuje ve Všeobecné fakultní nemocnici o pacienty s roztroušenou sklerózou (viz rozhovor v Protestantu 9/08), získala 27. listopadu 2009 titul Lady Pro. Oceněna byla coby „mimořádná žena roku 2009“. Cenu převzala na Hradě z rukou prezidenta Panevropské společnosti pro kulturu, vzdělávání a vědecko-technickou spolupráci. Čestný titul LADY PRO, v lehké nadsázce profesionální Lady, náleží ženám, které ve své manažerské, obchodní, politické, sportovní, umělecké nebo jiné významné činnosti a kariéře dosáhly skutečně mimořádných úspěchů.