Hutně a chutně 1/2009

Číslo

Demonstrací proti Izraeli je po Evropě tolik a jsou tak pošetilé, že si Ezediáš Pumlan v sukních řekl, že demonstraci na podporu Izraele proti Hamásu v neděli 11. 1. na pražském Starém Městě by měl věnovat pozornost (svolala Židovská liberání unie). Vydal se tam trochu s těžkým srdcem, protože není snadné podpořit stát, který nyní zabíjí ve velkém. A zjistil, že dobře udělal. Nezaznělo jediné slovo zlehčující oběti konfliktu, jediné slovo oslavující násilné řešení, jediné slovo nadutě bojovné. Bylo to shromáždění soucitu s utrpením Izraelců i Palestinců.

Na konci roku ’09 nás čeká i „výročí“ studenta údajně mrtvého. Stručnou mediálně-historickou demytologizaci zpráv o údajné promyšlené estébácké režii 17. listopadu sepsal Milan Šmíd: „Je neuvěřitelné, jak estébácká lež o Zifčákovi jako mrtvém studentovi na Národní třídě zakořenila v širokém povědomí obecného lidu i novinářů. Kdyby Zifčák chtěl skutečně sehrát roli mrtvého studenta, pak by se nevracel mezi studenty, do jejichž prostředí byl nasazen. Vypařil se až později, když mu začala hořet půda pod nohama. Protože byl ošetřen se zraněným loktem, nemocnice ho evidovala a jeho jméno pak předala vojenské prokuratuře vyšetřující zásah na Národní třídě.“ Včetně odkazů na literaturu viz Nepoučitelný Pečinka a nesmrtelný Zifčák, http://www.louc.cz/09/2021120.html

Zima se drží! Mrazy tady byly někeré rána pod mínus 18 i víc, čiže větší než réva snese; ale je to různé podle odrůd. Jak u lidí. Nejvíc asi utrpěly odrúdy „francúzské“, poznáme to zjara – jestlipak pomrzlé očka vyraší? Napoleonští vojáci u Slavkova taky mrzli, a tak vyklučili a spálili na ohních i vinice z okolí. Brrr, představa studí! Zahřívám se povánoční představú, jak na Narozeného chlévsky vlaze teple dýchá osel; je to účinné. Oslovi kámoši nám však zavřeli plynovodní kohútky! A tož cvičně vyrážím zahřát se na běžkách – obhlídnút vinicu: Snáď mně ju někdo nevyrubál na topivo!!!

Zdraví (vínem) rozehřátý Marek

T.