Hutně a chutně 10/2014

Číslo

Na podzim zvolení zastupitelé Prahy 8 vyšli vstříc názoru většiny voličů a na svém ustavujícím zasedání rozhodli o zákazu heren na území městské části Praha 8. Letos se tu konala o zákazu heren dvě referenda, obě byla ale kvůli nízké účasti voličů neplatná. Většina voličů se přitom v obou případech vyslovila pro zákaz. Nově zvolené zastupitelstvo tak vyhovělo názoru občanů a Praha 8 se připojila k Prahám 2, 5, 6, 7 a 12, které již hazard na svém území zakázaly.

Tématu „nulové tolerance“, postihování i těch nejmenších přestupků, se věnuje Nový prostor č. 445. Václav Walach v článku „Přestaňme spravovat okna“ odhaluje, že údajný zázračný úspěch nulové tolerance v New Yorku devadesátých let za starosty Giulianiho je propagandistický mýtus. „V roce 2004 zjistila Národní výzkumná rada spadající pod americkou Akademii věd na základě své analýzy dosavadního testování teorie rozbitých oken jen slabou podporu pro její závěry. Tím zařadila příběh o ‚newyorském zázraku‘ do říše bájí a pověstí.“ Dlouhodobým důsledkem tohoto přístupu je ovšem i bezhlavá policejní střelba na problémové osoby.

Autoři zkoumají i dopady jedné z českých variant, tzv. „lex Řápková“ – zákonu o zákazu pobytu, namířeného zejména proti lidem bez trvalého pobytu a příjmů. Přestupky, za něž lze zákaz uložit, mají „významně“ narušovat „místní záležitosti veřejného pořádku“. „Je patrné, že tento trest je určen jasně vymezené a velmi dobře rozpoznatelné skupině lidí. Mě běžně policisté na ulici nezastavují. Mám totiž kde bydlet, kde se umýt a vyprat si oblečení.“ (Brodilová). Praha 1 podle něj kriminalizuje hojně, zatímco např. Praha 8 vůbec.

Nebyly by to ovšem Čechy, aby se odpor proti nulové toleranci neoděl i do vskutku odpudivého hávu: „…nedávno se v pražských ulicích objevil billboard Stop nulové toleranci hazardu – chceme řešení, ne populismus. Tvář vyfocená vedle hesla je sice ze zcela obskurní politické strany, ale přesto povědomá. Jiří Janeček (pozn. red. – jeden z hlavních aktérů zrušení azylového domu na Jižním Městě, Protestant 6/09), mj. i autor někdejšího „akčního plánu“ na boj proti bezdomovcům, kteří měli být v jeho pojetí umísťováni ve sběrném táboře za městem (hlídaném bezpečnostní agenturou ABL Víta Bárty), tu dnes stojí v dresu hazardní lobby a bojuje proti „nulové toleranci hazardu“.