Hutně a chutně 10/2008

Číslo

Rozhodnutí zrušit azylový dům odůvodňuje Rada MČ Praha 11 nutností zřídit mateřskou školku, aby maminky malých dětí mohly vydělávat. Text končí argumentační perlou: „Sociální politika se nemůže orientovat pouze na ty, kteří se ve složité životní situaci nacházejí, ale i na ty, kterým hrozí. Mladé rodiny žijící z jednoho příjmu se této kategorii reálně blíží. Příběh řady obyvatel azylových domů totiž začal tím, že rodina neměla prostředky na zaplacení nájemného. Proto dostala školka přednost.“ Zveřejněná směs nekompetentnosti, populismu a ignorance nepřekvapí, zjistíme-li, že Radu MČ Praha 11 tvoří souručenství jistého typu politiků ODS a ČSSD. Podobnou koalici chystá hejtman Jihomoravského kraje. Brňáci, těšte se, tajemství zlatého draka bude konečně odhaleno.

„Jediný rozumný důvod, proč zrušit KSČM, už jsme prošvihli,“ vzkazuje Ezediáš Pumlan Faráři Sauvignonovi („Jsem pro zrušení KSČM,“ viz http://hajek.bigbloger.lidovky.cz/c/56700/Jeste-neni-pozde.html ) „Potřetí už nám VK za prezidenta stejně zvolit nemohou.“

Sdružený chór evangelického kazatelstva unisono pěl na oslavách 90. výročí spojené ČCE. „A pak, že evangeličtí duchovní neumějí zaznít jednotným hlasem,“ pochvaloval si jeden z posluchačů. „Jo, ale potřebují, aby jim někdo rozdal pořádné noty,“ dodal jeden ze zpěváků. Noty rozdával a těleso řídil církevní kantor Ladislav Morawetz.

Rok na vinici ukončen poslední prácú, obalením mladých kmínků proti okusu a přihrnutím hliny k hlavám kvůli možnému zmrznutí. Víno už je všecko vypresované ve sklepě. Ročník asi jen průměrně dobrý, přeci jen sražený podzimním nečasem. Mladé vína se musí co dva-tři dni obejít a pokoštovat: Sú dokysané? Nechytly sirku? Jaké sú chutě? Rok církevní začal, s ním pokus o půst, … a tak zprávy ze sklepa sú dnes jakési moc střízlivé a strohé. …snáď ho nesrazíme … Tož, nemožu tam měsíc nejít, že. Před obchúzkú zdraví Marek.